Чи можна відмовитися бути присяжним засідателем 2021?

Чи можна відмовитися бути присяжним засідателем 2021? Так, при отриманні повідомлення про необхідність з’явитися до відомства, громадянин має право звернутися з письмовим клопотанням про самовідвід. За законом про присяжних засідателів відмовитися можна за наявності поважних обставин або без таких.

При отриманні запрошення в присяжні засідателі відмовитися громадянин може як на етапі сповіщення, так і після клятви. Якщо людина просто проігнорує лист, то щодо неї санкції не застосовуватимуться. В останньому випадку необхідно документально підтвердити поважність неявки.

Якщо точно не хочете бути присяжним

  1. Якщо ви абсолютно точно хочете, щоб вас виключили зі списку кандидатів, можна написати заяву в адміністрацію району, але тільки якщо у вас є поважна причина. …
  2. Зрештою, ви можете просто не з’явитися до суду, вам за це нічого не буде.

У цьому випадку можна нічого не робити. Якщо вам усе-таки прийде запрошення з’явитися до суду для участі у відборі присяжних засідателів, просто проігноруйте його. Відповідальність за це сучасне законодавство не передбачає (раніше було можливе притягнення до відповідальності за ст. 165.6 КпАП РРФСР).